ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – 1 Decembrie 

Primaria Comunei Vulturu a organizat Ziua Naționala a României, iar drapelul tricolor a fost simbolul menit să unească toți sătenii în aceasta zi de sărbătoare atât de importantă pentru noi românii.

Programul acestui important eveniment, ce a avut loc în data de 1 Decembrie, a cuprins slujba în memoria eroilor, programul artistic prezentat de elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Vulturu, depunerile de coroane și flori la Monumentul Eroilor, dar și tradiționala horă românească. Ceremonia dedicata eroilor români căzuți pe fronturile de luptă și țării noastre, Romania, s-a încheiat cu o agapa frățească pregătită în incinta Căminului Cultural din localitatea Vulturu.

                       ZILELE COMUNEI VULTURU

În perioada 07 – 14 ianuarie, Primăria Comunei Vulturu, reprezentată de domnul primar Berbec Eugen- Marius, împreună cu membrii Consiliului Local ai Comunei Vulturu organizează “Zilele Comunei Vulturu” sub semnul marcării a 168 ani de atestare documentară a localității Vulturu.

Prima atestare documentară a localității datează din ianuarie 1854, prin redactarea unui tacrir, în care se menționa numele comunei, pe atunci Cartalu, denumirea provenind din limba turcă „kartal”, care înseamnă „vultur”. Documentul a fost descoperit de profesorul de istorie Nicolae Moroianu din Medgidia în volumul “Documente privind istoria Dobrogei” (1830 – 1877).

Evenimentul organizat de autoritățile administrației publice în comuna Vulturu are în vedere, în principal, antrenarea unor largi segmente ale populației la viața comunitară, concentrând atenția asupra valorilor reprezentative, care asigură nota distinctă a personalității comunei, precum și oferirea unor zile de destindere și voie bună, sens în care a fost pregătit un program complex de manifestări care să mulțumească toate categoriile de vârstă.

Programul se întinde pe parcursul a 6 zile, iar în cadrul evenimentului se desfășoară o serie de competiții cu adresabilitate la public: concurs de șah, concurs de table, concurs de tenis de masă, concurs de rummy, concurs de ciclism, concurs de cross, precum și diverse concursuri de cultura generala, parade personajelor din povești și cel mai bun artist la care participă elevii Scolii Gimnaziale nr. 1 Vulturu.

Joia are loc „Întâlnirea vârstei a treia” în cadrul căreia seniorii comunei sunt delectați cu un program artistic și o masă festivă.

Tot în această zi gospodinele comunei se strâng la șezătoare, evocând astfel un obicei din cele mai vechi timpuri al satului românesc. Femeile torc lână, croșetează, tricotează și cântă, așa cum se făcea pe vremuri la aceste întâlniri, redescoperind și valorificând corespunzător tradițiile noastre.

​Vineri se desfășoară concursul “Vulturenii au talent”.

Programul de sâmbătă include festivitatea de premiere a câștigătorilor competițiilor organizate de-a lungul celor 6 zile, un spectacol în incinta Căminului Cultural, susținut în fața locuitorilor comunei cât și a invitaților prezenți la eveniment, de către trupe și artiști cunoscuți, soliști și ansambluri de muzică și dansuri populare.

Ziua este încheiată cu un impresionant foc de artificii după care locuitorii comunei, și nu numai, sunt așteptați la un bal care va încheia seria manifestărilor menite să marcheze acest eveniment important pentru comună.

                        UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859

Ziua de 24 ianuarie 1859 a reprezentat în istoria noastră punctul de pornire care a condus la făurirea României moderne. A fost momentul când, două Principate românești, Moldova și Țara Românească cunoscută în epocă drept Valahia au optat pentru alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza. Decizia de numire ca unic conducător îl punea în fruntea ambelor state, reprezentând interesele comune ale acestora.

Unirea a fost posibilă datorită eforturilor conjugate ale oamenilor politici ai vremii care au reușit să valorifice, cu inteligență și spirit diplomatic, un context politic internațional favorabil, având ca sprijin dorința de unitate și solidaritate manifestată de populația din Moldova și Țara Românească.

Unirea Principatelor Române reprezintă o pagină importantă de istorie, demonstrând de-a lungul veacurilor dorința unei națiuni de a rămâne unită în jurul valorilor și a intereselor tradiționale.

Începând cu 24 ianuarie 1859, noi românii am îndeplinit obiectivul de suflet al neamului românesc: UNIREA, deziderat realizat în mod pașnic fără a tulbura jocurile și interesele politice internaționale.

Acum, la 163 de ani de la acel moment glorios, amintindu-ne versurile poetului Vasile Alecsandri devenite imnul Unirii Principatelor Române:

Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inimă română,

Să-nvârtim hora frăției

Pe pământul României!

Echipa Primăriei Comunei Vulturu urează:

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

                            ZILELE MĂRȚIȘORULUI

Sunt organizate în cadrul unităților de învățământ din localitate unde copii de toate vârstele împreună cu îndrumătorii lor celebrează venirea primăverii.

                                   8 MARTIE

Cu ajutorul copiilor înscriși în cadrul învățământului preșcolar și școlar celebrăm zâmbetul, gingășia, generozitatea și dăruirea ei – a femeii de toate vârstele prin spectacole, activități artistice și creative.

                     ZIUA MUNCII – 1 MAI

O sărbătorim cu toții, prilej cu care ne adunăm pe vechea Vale a Banciului lângă pârâu  pentru diverse activități distractive.

Evenimentele la care participă ansamblul artistic de copii „Cartalu“ în lunile mai, iunie, august sunt importante pentru comuna Vulturu.

Numeroasele premii și trofee câștigate de copii ansamblului „Cartalu“, cât și diversele spectacole la care au participat ne fac mândrii de copii noștri.

            CALOIANUL – obicei străvechi, preluat de copiii din Vulturu

În fiecare primăvară, în a treia zi de joi după Paște, cadrele didactice din Vulturu împreună cu părinții și elevii readuc la viață un obicei străvechi, de invocare a ploii, în acest fel transmițând de la o generație la alta tradițiile și obiceiurile satului.

Dobrogenii prețuiesc tradițiile, iar unul dintre ritualurile pe care nu vor să-l lase să moară este Caloianul. Obiceiul are o terminologie populară bogată („Iene”, „Scaloian”, „Ududoi”, „Murmuliță de ploiță”, „Tatăl soarelui” etc.) și este cunoscut atât în Dobrogea cât și în sudul României, în Oltenia, Muntenia, și sudul Moldovei, unde seceta era mai frecventă.

Caloianul este un obicei popular practicat în trecut pentru aducerea ploii. Caloianul era solul trimis de oameni la zeul ploii, pentru a-l îndupleca să dezlege ploile. Pe vreme de secetă, fetele și femeile de la țară făceau un omuleț din lut galben (numit „Caloian”) pe care-l puneau într-un sicriu și pe care-l boceau ca pe un mort, imitând astfel ritualul înmormântării. Femeile cântau o poezie anume și apoi îngropau omul din lut lângă o fântână. După trei zile îl dezgropau și-l aruncau pe apă, pentru a tulbura apele și norii, așa cum se întâmplă înainte de a ploua. De ziua Caloianului, bărbații arau doar până la amiază, iar restul zilei petreceau.

Obiceiul este păstrat din generație în generație de gospodarii din comuna Vulturu. Astfel că a treia zi de joi, după Paște, copiii îmbrăcați în capoțele, fuste, bluze de-ale mămicilor și bunicilor, cu batic pe cap, au venit la școală încântați că vor sărbători Caloianul. În curtea școlii au confecționat din lut o păpușă pe care apoi au împodobit-o cu coji de ouă colorate și cu flori. Cu păpușa în mână au pornit în alai spre pârâul satului, bocind și cântând, invocând ploaia. Ajunși la râu copiii au dat drumul păpușii pe apă.

Însoțiți de cadrele didactice și părinți, copiii si-au manifestat bucuria în cel mai frumos și inedit mod, fiind răsplătiți de gospodinele comunei cu plăcinte calde și dulciuri. Pentru câteva ore au simțit magia naturii și cu siguranță își vor aduce aminte toată viața de sentimentele pe care le-au trăit în acea zi.

Transmiterea tradițiilor din generație în generație reprezintă dragostea și respectul față de strămoșii noștri. Această sărbătoare se păstrează la Vulturu din moși strămoși, esențial este să ai în jur oameni cu suflet românesc și dornici să se implice în organizarea acestui ritual al Caloianului.

       ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI 1 IUNIE

1 Iunie – este ziua în care revenim toți la momentele tandre și plăcute ale copilăriei inocente, alături de generația în creștere. Este ziua în care încercăm încă o dată să conștientizăm, că interesul pentru copil trebuie să fie  unul prioritar și că, toți copiii au nevoie de sprijinul și atenția noastră zi de zi.

Copilăria e vârsta când cea mai mare bucurie poate fi un zâmbet sincer. Copilăria e o lume aparte, plină de lumină și armonie, pe care, și noi, maturi fiind, o purtăm mereu în suflet.

Astăzi, dar și în fiecare zi, dragi copii, bucurați-vă de farmecul vârstei voastre și păstrați în voi inocența, visele mărețe și credința în miracole!

Ziua Copilului a fost menționată prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua Copilului”.

 

                   ZILELE RECOLTEI

Sunt și ele celebrate în comuna Vulturu, unde bogățiile naturii sunt expuse și admirate de către locuitorii sau chiar de vizitatorii noștri.

Hramul lăcașului de cult din comuna Vulturu „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril“ sărbătorit pe 8 noiembrie, este un alt eveniment la care locuitorii comunei participă, prilej în care suntem împreună. Slujba religioasă este precedată de masa festivă.

După un an bogat, cu bune și cu rele intrăm în spiritul sfintelor sărbători de Crăciun cu colinde, colindători, datini vechi, multă bucurie și daruri multe oferite copiilor noștri și nu numai.

Moș Crăciun sosește în fiecare an în localitatea Vulturu și reușește să-i bucure pe copii cu cadourile sale.

Anul nou îl sărbătorim cu cete de colindători, cu artificii și cu noi dorințe pentru anul nou.

 

Close Search Window